Hola Ciao Belloa!

heeej! nu var det nog en vecka sen jag skrev sist. vi har varit ute pa sa himla mkt skoj! ojojoj..
Nu sitter jag pa samma stalle som forra gangen.. det ar detta stalle som ligger narmast det vandrarhem vi bor pa. Kolping Guest House. De ar sa himla trevliga dar! Speciellt Rosie.. haha.. sota. Hon ar 28 ar och jobbar dar. sa vacker! hon jobbar 6 dagar i veckan och far ut 8000 shilling. Det ar 800 svenska kronor i manaden. Fatta vad lite! hennes man ar arbetslos och de har en son. Hon ar alltsa enda inkomstkallan, for de far inga andra bidrag. Inte hon i alla fall. Tank Sverige, dar vi far sa himla mycket. Vi ska verkligen vara tacksamma. Men att hon anda far 8000 ar bra har! for hon far gratis mat pa jobbet ocksa.
Vi var pa en snittblommeodling forra lordagen. usch! hemskt. vad de tjanar daligt och vilka arbetsforhallande. och anda var det FairTrade. det finns ungefar 30 st farmer dar runt sjon Lake Naivasha som bara odlar blommor.. Det beraknas att ungefar 10 miljoner har kommer do av svalt. Varfor satsar man da pa att salja blommor till den rika varlden, som bara anvander blomman for ytans skull, ett hjalpmedel som visar att man tycker om nagon. Kan vi inte visa karlek pa andra satt? Vara pengar hamnar bara i den rika mannens ficka, inte till arbetarna som jobbr dygnet runt. Pa de flesta farmer tjanar de 2500 shilling, fatta! 200 kronor i manaden. Vad racker det till? Endast lite mat. 3 bananer kostar 1 krona. En brodpase kanske 5kr. en billig lunch 25 kr. Sa for oss ar ju allt billigt.. men for dom som bor har..! Kan vi sluta kopa blommor fran denna del av varld, sa att regeringen fattar att de ska satsa pa att forsorja befolkningen med mat som de kan odla istallet?! och vatten! det ar ju de hogre uppsatta allt hanger pa. usch.. kenya ar tyvarr korrupt! de flesta jag fragar tycker det. De bli alla sa avundsjuka nar jag berattar om sverige, dar vi far tycka och saga vad vi vill. utan att behova ha pengar. (aven om det forstas hjalper!)

Ahhhjag har redan handlat 5 st kangas, tyg. De har sa himla vackra farger har! jag kan inte lata bli. Vi var pa marknad i Sondags. haha, det ar galet! alla vill pracka pa en sa mkt som mojligt!  jaag forsoker vanta med att kopa, eftersom vi endast har avrit har i tva av tio veckor snart. shit. det ar lang tid kvar nar man tanker efter.. men det kanns bra! jag trivs och mar bra. aven om jag saklart langtar hem ibland. Speciellt till Birka. och Johan. men men, det gar bra! alla ar sa vanliga har! man lar kanna klassen mer o mer for varje dag.. allas olika sidor. hhaha.. det ar mkt som kommer fram sa har! :)

Oohh, det var laskigt nar vi akte hem fran resaturangen forra lordagen, da jag skrev sist.
Vi ar ju ca 15 pers har. Sa vi behovde en buss for att ta oss hem. En taxichauffor hjalpte oss och bara haffade en buss mitt i gatan.. haha, det ar sa man gor har! kaos! men efter lite prutning om priset, sa hoppade vi in i bussen. fulla av skratt.. oj, dar sitter visst redan massa, kenyaner. efter ett tag nar vi svanger av vagen, sa reser sig alla kenyanerna och skaller pa foraren! alla skriker och gor stora gester mot de som kor. ojojjj, vad hander.. jag fr[gar en kille och ber om ursakt for att vi kom in dar bara.. da sa han att det inte var varat fel, men att de skulle aka in till och passa en annan buss. for att sedan kunna ta ett flyg. de kanske missade det p.g.a. att vi vita rikingar har pengar och kan betala.. usch, det var en hemsk kansla. jag skamdes sa!! och bad sjalvklart om ursakt for att vi kom emellan och fick dirketskjuts hem till vart hostel. det var en uplpevelse..

uuuuh! det luktar sa mkt svett har! haha, alla som sitter runt mig luktar inte gott.. haha,, fy.. manga luktar svett har.. men det kanske har sin naturliga andledning. Jag ar helt forvanad over att jag haft tillg[ng till dusch hela tiden. Likasa nar det galler att anvanda min mobil. gar ju galant! och kostar endast 1kr|sms. och 4.50 kr att ringa hem.

Igar kom vi hem efter att ha varit pa safari i tre dagar! helt fantastiskt! hela klassen beagv sig ivag i tva matatoos(taxibussar) och akte 6 timmar soder om nairobi till maasai mara. oj vilka vagar det ar har alltsa, de funkar knappt. det ar som att aka pa samsta landsvagen i sverige hela tiden...sa himla synd att det ska vara sa. och manniskor overallt hela tiden! de felsta sitter och hanger och vantar.. pa vada? kanske for att fa jobb for dagen. 40 procent av befolkningen har ar arbetslosa. usch.. Det ar sa himla torrt har ocksa.. sa det ryker sand som balndas med alla avgaser pa vagarna.. inte alltid sa frascht. men det regnar ibland som tur ar, i mars ar det ju regnperiod. sa nu ar det ar det extra torrt.

Men iaf, vi bodde mitt ute i ingenstans, lite utanfor ett naturreservat, dar allt de stora djuern finns! vart boende var ssaa lyxigt! och det basta av allt. Det var ett Eco-Camp! allt de gjord och hade och anvande var miljoanpassat! sssaa bra! som t.ex toan. det var en mulltoa. man kissade och bajsade separat. for det ar ju blandningen av det hela som gor att det stinker. sa att de komposterade bajset, och all annan mat som blev over som de sedan anvande som jord till alla deras grymt bra vaxabde trad, tack vare detta. Sa borde hela varlden gora! speciellt i de fattiga landerna dar de har brist pa vatten. jag menar, varfor ska man anvanda det vatten man har till att spola i toaletten?!! det ar ju sant sloseri!!
de hade aven solfangare pa detta stalle, till electricitet. jag kan rabbla upp hur mkt som helst, allt var miljoanpassat! det tvattade alla klader for hand t.e.x. bra! 
MAten var sa himla lyxig.. saa god. och sa himla trevlig personal. Det ar sa himla kul att prata med dom. de ar sa oppna och gastvanliga. och saa duktiga pa engelska. de pratar det varje dag sa de ar ju duktigare an oss!
Vi akte pa flera turer bland alla djur. Jag har sett en massa Lejon, geoparder, elefanter, giraffer, zebror, bufflar, noshorningar, antiloper av olika slag, gamar, parlhons, och en san himla fin kraka som var lila och bla!! mmmmm!! jag har filmat sa mkt.. och alla dessa maasaier som jobbar dar! de ar ju for skona! de gar runt dar i sina skynken och passar upp pa en hela tiden.. de ar sa roda och fargglada. Amos, en maasai som jobbar dar, han har varit i sverige massa ganger! sa de var kul att prata med honom om skillnaderna.. han tycker de storsta skillnaderna ar, marken, att vi har asfalt overallt! och att vi svenskar inte vagar titta pa varandra om vi tycker nagon ser speciell ut, oavsettt om det ar positivt eller negativt. for han hade gatt runt dar i Goterborgs stad med sina maasaiklader, och ingen vagade titta direkt pa honom, utan vande som om efterat, fnissade lite och latsades inte om. Har tittar verklgien alla mycket mer!
Sen saklart att man pratar mkt mer med varann har, aven om man inte kanner varann. vi ar ju alla human beings! som de sager.. och jag tycker de har ratt! det kan va bland det basta med denna kultur.

men vi var och besokte en riktig maasaiby igar pa vagen hem fran safarivistelsen. ohh, det var annu en upplevelse vill jag saga! hahaha... de dansade, hoppade och sjong massa for oss. sa himla kul!!! sen fick vi ga runt och titta hur de bodde. sa enkelt och primitivt. deras hus ar gjort av bl.a. kobajs. mestadels.. vad gor de pa dagarna dar? sitter, umgas, lagar mat.. hmm, det ar sa svart att forsta! mitt ute i ingenstans lixom. kvinnorna tar hand om barnen och mannen ar for sig.. det ar trakigt att se, att det ar sa. de flesta barn gar i skolan.. det ar hog procent som av barn som gar i skolan har. bra!
jag filmade massa maasaier dar.. sa himla fint.. jag pratade massa med dom, kvinnorna och barnen. vi f;rst[r inte varann sa mkt, men vi skrattar anda, det ar underbart!

nu ar vi lediga denna helg.. var tid med alla tillsammans ar snart over. Under helgen ska alla splittras ut till sina olika projekt man ska vara pa. sa endel har redan akt till Uganda, nagra aker snart till Tanzania. Men jag, Johanna och Isabella ska var kvar har i Nairobi och vara apa Kreativa Huset.. typ som en kulturskola. Sa vi ka vara dar i tva veckor och se hur de jobbar. Och aven undervisa i dans! hoppas det blir kul! sen ska vi aven besoka skolor runt omkring har.. sa vi ska vara har i Nairobi i ca 3 veckor, innan vi aker buss till Tanzania, Moshi.

Sa i helgen far vi se vad vi gor! vandrar runt.. ga pa marknader.. exciting!

Men just det, vi var ju pa FN-kontoret. det var intressant! vi fick hora om miljon och vattnet har i Kenya.. mkt intressant! Det var en trevlig norska som jobbade dar.. hur trevlig som helst. ojojoj, det finnsd mkt att jobba pa och farbattra..
Det ar nu man inser hur langt fram Sverige ligger, och hur bra vi har det.. Men att vi maste vara omtanksamma mot den varld vi lever i! Vi kan inte leva hur som helst och bara forstora var natur och miljo... Alla vara hemska utslapp och fororeningar, och all var konsumtion som vi inte vet var den kommer ifran och vad den orsakar!! om vi inte varnar om var miljo, hur ska vi da kunna leva vidare i lang lycka? Tank pa din naste! Vi maste bli klokare och t'nka med karlek! inte utsidan och vad som gar snabbast! Man ar inte snall om man skjutsar sina barn med bil overallt, for vad kommer handa! Tank efter! ahh, jag blir smatt galen.. men jag e inte bitter, jag har hopp!
Och en av mina nya drommar ar att ha det sa miljovanligt som mojligt i mitt framtida boende pa landet. med mulltoa och hela skiten! :)

hahah,, tack for mig. ta hand om varandra och moder jord!! ooohh, fina fina..


JambO africa!

HEeeeeeeeeeeeeeJ! nu ar jag har!! hahaah! shit, jag har bara 15 min pa mig att skriva, och som ni vet ser inte tagentbordet ut som i sverige.. haha, det kommer bli svart.. men nu sitter jag har pa ett internetcafe som snart stanger, sa darfor lite brattom.. resten av klassen som bestar av 16 till, och var kara larare annki sitter nere pa en restaurang har, sa vi ska snart ata mat! gootte!!  det ar saa bra har.. allt har gatt fint an sa lange.. kanns bra.. men det ar saklart  lite jobbigt, allt man ser.. det ar ju verkligen inte alls som sverige.. men assa, manniskorna ar sa galda och vanliga,, trots att de inte har de mojligheter eller tillgangar som vi har hemma... det varsta har ar luften.. bilar tutar och kor overallt och hela tiden..de har inte heller nagon catalysatro, sa avgaserna ar svarta.. usch, det ar hemskt.. det kliar i halsen och mina snorbollar ar morka! hahah! men men, jag tycker det ar fantastiskt att vara har iaf! jag mar bra.. tar vara pa varje stund och filmar mkt!
vi har sovit i talt tva natter nu ute vid en sja..jattevackert! cyklat runt i en nationalpark och sett massa djur!! aah! fatta..zebror, giraffer och apor bl.a. saa faschinerande! sa skont att cykla.. haha, jag, ola och lisa ar pa topp langst fram hela tiden.. :) an har vi int sett allt, - det blir zafari nasta vecka!!
just det, flodhastar har vi ocksa sett pa nagra meters hall, och nej johan, haha, de kan inte simma! alledeles for feta!
Annki ar a bra att ha med sig, lareren.. hon kan allt! vi har aven en van till henne som jobbar pa svenska skolan - Lasarus...Saaa skon och rolig! hahah...
men nu sover vi pa ett hostel..fint och bra! imon ska vi pa marknad, elefantdagis och till ett glaseri av ngt slag! dagarna ar langa....men jag gillart!

Nu ska jag ga ner och kolla om maten blivit serverad.. forsta gangen jag inte ater afrikansk mat.. haha, talar dock inte om vad jag bestallde.. haha.. de ar sa duktiga pa engelska har! kul!
forresten sa kom en tigagre idag som ville ha pengar.. men jag gav honom en banan.. tyvarr blev han inte sa glad, usch, trist! vad ska ha ha pengarna till lixom.. han ville ha en sihlling, vilket motsvarar 10 ore, att kopa brod for.. hmmm...

ha det sa bra dar hemma! njut av var arstid vintern och var tacksamma over det vi har!  Pusskra, kwahere!!


Sista natten i Sverige jan-09

Heej hej hej..godkväll..godnatt. klockan är mycket nu.. snart bär det iväg.. 03.00 visar pekaren på nu..

Jag sitter vid Isabellas dator i hennes källar-lägenhet i Jakobsberg, förort till Stockholm. Efter att ha sagt farväl till Tranås å mina kära föräldrar påbörjade jag min resa till Stocket. Hit kom jag kl 17.15, och blev mött av min kära vän Josefina. oohh. så kul det var att se dig! vi gick till ett härligt fik, dit även Pernilla sedan kom. Pernilla, en annan kär, rolig, glad och galen vän! oj vad gött det var att träffas..mmm..samtidigt som jag åt min goda räkmacka.. senare kom Johanna, min resevän! aahhh, africa here we go.
Satt där i flera timmar med all vår packning och skrev fina farväl-meddelanden till varandra. sen var det - Farväl! usch, sorgligt..men men, vi ses snart igen! Hoppas på en kul sommar med lite tid med Pernie. Och sedan Brazil! här planerar vi redan nästa tripp :) Ska bara prata med min kusin först.. Och josse, jag hoppas vi ses i götet! ska lura med johan,. de vore la nött! grymt!

Okej...Sen tog vi oss hem hit till Isabella. prat. mat.  telefonsamtal. dusch. omfördelning i packningen. skriverier. vila. här.
johanna vaknade just efter att ha sovit lite. och isabella packar för fullt, samtidigt som hon kokar oss te. stackarn.. jag ska nog försöka koka lite gröt nu. snart.

Isabellas mamma kör oss till Arlanda om en timme. Incheckning kl 05. planet lyfter kl 07. kul att träffa klassen! undra om alla är lika trötta. och vår fantastiska lärare Annki.. ohh.. ska bli kul!
Något väldigt bra är att jag bär med mig en filmkamera.. så jag ska arkivera alla trötta miner :) och resten av resan!
fick mess av Lisa.. haha.. hon Karin och Linn sitter redan där ute i Arlanda och väntar på oss..

okej.. nu börjar det närma sig.. jag kan inte sitta här och skriva mer just nu..Vi ses snart igen. Vackra Sverige. . .

SnaaaaarT!

Nu, snart bär det iväg! Ohhlalalalla!


BildTest!


Lazy Days!

HeeeY!

haha, jag har en bloggg. många ogillar det.. jag vet inte vad jag gör. jag bryr mig inte så mycket. tycker bara det är skönt att skriva lite. för min egen skull.. haha, för jag vet ju att jag har typ en läsare. -min bror!
jag håller med en av mina vänner att det är lite onödigt att lägga ut sitt liv så här på internet.. vart vill man komma lixom?
likaså är det med en massa bilder man lägger ut på det nya innestället facebook... speciellt massbilder på sig själv i olika ställningar. men men, whata fuck?
Bara gör det du känner för, så länge du inte sårar allt för många!

min tid i göteborg var bra. nyår var bra.. tiden efter med både johan och paulinn var heeeeeeeeeeeeelt fantastisk! hur gött som helst.. jag njöt varje sekund..

nu är jag ledig en massa dagar och ska mest dega...göra massa nyttiga och viktiga saker såsom läsa, skriva, handla, packa väska och köpa en videokamera!

Ha de fint allesammans. PUSS


RSS 2.0