vilken miss!!

ajajajajaj! det var meningen att jag, johannaH och annika skulle ta bussen i morse till Mwanza, harifran MOshi.. men icke! vi missade den, p.g.a. mig! typiskt! haha, men det gor val inget da.. far ta en lugn chilldag har...skriva lite, lasa lite, ga runt lite. och hamta min andra klanning som en tjej sytt upp at mig!! aahh, spannande.. den blir nog sa fin sa fin! iagar hamtade jag och lisa vara byxor som blivit uppsydda. de var riktigt snygga! kul. men tyvarr var lisas snappet snyggare, precis som med de forra klanningarna vi fick uppsydda. usch, fy for lisa! hon ska alltid va varst.. men jag alskar den fina tjejen anda, hon e bra ska ni alla veta! :)

Okej, men vi missade bussen, for att jag trodde den avgick kl 6.30. men det var ju 5.30. dligt av mig att inte kolla nogrannare pa biljetten. men men.. vad gora.. vi far anvanda de imon istallet iaf... sa da bar det av till staden Mwanza som ligger vid Viktoriasjon.. harligt harligt, med en kuststad!
vi ska besoka ett barnhem, och VI-skogen, ( ni vet den skogen som det star om pa konsums pasar, att de stottar).. intresant! sen ska vi leva lite lyx.. ta baten pa sjon och glassa... Glassigt!

nu sk jag borsta tanderna.. sen far vi se vad som hander.. Puss O kram!

orattvisa

hej hej hej.. usch.. ikvall var det jobbigt. vi var ute och at vid en liten uterestaurang.. nar vi atit fardigt kommer sma barn fram och vill ha mat. -madame, can i have food?
vi sitter och ater oss matta. och har kommer dom.. hur orattvist kan det vara egentligen?? usch.. jag mar sa daligt och tar sa illa vid mig.
Vi gav honom vara rester vi kunde hitta pa tallrikarna.. och han borjade ata. vi gav honom en gaffel..da borjade han tappa maten, vem vet, han kanske aldrig atit med bestick. medan han at, kom han tre andra vanner. de var val ca 10 ar. vi ser att folket runt omkring borjar titta pa oss och skaka pa huvudet. personalen kommer fram och vill fa ivag barnen.. jag sager - No, it is ok.
Do you spek english? english, kidogo.
whats your name? Eli.
How old are you? fourtyfour.

Han tappar mat, och far i sig lite mat. kompisarna satter fram sina hander och hinner ta var sin bit, innan personalen jagar bort dem.
De gar sakta ivag och tittar pa oss.

vart tar de vagen? vad hander med dessa barn?

Vi betalar notan, och gar ivag och koper oss frukt. med tarar i ogonen och ett just nu lite brustet hjarta.

jaaa. vad gor vi? det ar krock i hjarnan och hjartat..hur ska man bete sig och reagera? svart.

Det var allt jag hade att saga for idag.. Puss o kraM!

SvenStrombergOrphanageHome

Sa heter barnhemmet som vi sa hejda till idag. Vi var dar for sista gangen. Sorgligt.. alltid sorgligt med HEjda. Usch.. Julietta, sekreteraren, e sa rolig! haha, vi fann varandra.. helt galen.. Jag lisa och linn var ute pa stan och kopte fotbollar. de ville att vi skulle betala 15.000 for en, men tillslut fick vi 2 for 10.000! bra dar!
Sen tog vi taxi till barnhemmet i Newland. Taximannen visste inte var det var, men tillslut hittade vi aven dit. Vi blev bjudna pa fika pa barnhemmet av Julietta, sa da bjod vi aven in taximannen. haha, da visade det sig att de gatt i samma klass pa gymnasiet. haha.. komiskt.. kul kul..jag visade julietta mina bilder fran sverige. alltid lika uppskattat!
Vi gav dem bollarna, skrivbocker och mitt langhopprep. De blev sa glada sa. Barnen borjade leka direkt med det. Kilinzi var sjuk denna dag, sa vi traffade honom inte. lika skont det, sa slapp vi forklara hur vi kande.. men ska ringa honom senare imon eller ngt.
farval allihopa, och sen kom regnet nar vi akte hem.. haha, som vanligt sprang massa barn efter oss.

Nu ar det kvall.. och jag har bara SoftaT! alla andra var ute och at, men jag kande att jag behovde trycka pa pause. Va lite ensam och kanna efter.. mycket skont..mmm..har duschat och bara relaxat..skrivit lite..

innan idag hamtade jag ut min klanning! hahah! sa fin var den! speciellt tyget.. det var inte sa bra sydd tyvarr.. det hade mamma gjort battre! sorry. men billigt var det iaf! fick en fin lite sjal till.. haha, sota!
Lisas blev ocksa supersnygg!! ojojoj.. sa imon ska dagen agnas at att hitta mer tyger och ga till sommerska! vi ska bada ga till lisas, for hon var grym!! jag vill ha minst ett par byxor och en kjol! oh yes!
Det blir en skon och bra dag.. mkt bra.. men vi gar alltid upp kl 8 har, for frukosten serveras fram till 9.. pannkakor och vitt brod! sa jag kakar frukt och grot som jag tar med mig sjalv.. nagon matta far det val vara!! haha..

Jag har bestamt mig for att satsa pa en sak i sommar.. Korkortet!!! ohh, jag vill jag vill! ska verkligen forsoka.. PG, far jag komma och bo hos dig da, och gora ett forsok? det vore GULD vart!!

sen vill jag till norge och jobba, efter svenska sommaren..och sen resa lite.. det vore gottt...

nu ska jag fortsatta skriva lite i min bok, ute i denna skona kvallsvarme!
Vi hors o ses mina kara.. PUSS!

Umoja!

Det ar namnet pa det vandrarhem vi bor pa just nu. Vi kom tillbaka hit ikvall, efter tva fantastiska dagar i en by vid Kilimanjaros fot, FUKENI. Vi akte dit i Lordags formiddag. Eller rattare sagt, tog daladala (minibuss), gick en bit - bl.a. forbi en stor underbar marknad i alla dess farger, Sedan nar vi fortsatte ga sa hoppade vi upp pa en bils flak!! aahh, sa kul det var! men Niyat, som jag och Ola gick med, kande mannen som satt i den. Det var som att aka bat med flakt och vind, fast pa land. Efter det gick, gick och gick vi. uppfor! fram tills vi kom till byn. Det var jag och Ola fran klassen, och sen en tjej Niyat, som vi traffat har. det var hur skont som helst, och sa himla vackert!! det var gron afrika-skog! regnskog. ojojoj.. vilken utsikt da, eftersom byn lag sa hogt upp.. mmm.. mamma mia..

Efter att vi natt toppen till byn sa kom Lisa, Linn, Annki och Carsten i tre taxibilar med alla kvinnor fran DittAfrika-kursen. Har skulle vi nu spendera tva dagar och en natt med dom. Och det har vi nu gjort, Lovely!!
Vi har vandrat omkring i dessa berg och dalar.. sa harligt...jag blir alldeles lycklig av det. Nagra av kvinnorna tyckte det var tungt, jobbigt och svart.. men jag kanner mig i bra form. det e la gott!
Sa vi har vandrat vandrat och vandrat. och filmat sa mkt som mojligt.. hahah, kul ar att alla i hela byn och overallt kommer fram och tittar pa oss. som att vi ar undeverk! -Jambo! Habari gani? Mzuri sana!
Massa barn foljde ocksa efter oss under hela varan tripp..haha. sa nyfikna.. Tank att dessa barn och deras slaktingar lever i dessa skogsomraden, helt vilt! haha,, springer runt dar som andra tarzans! barfota! deras fotter ar ju ganska sa mkt mer stabilare, tjockare och taligare an mina kan jag lugnt saga! och sen alla hus som nastan tippar i all lutning.
rena rama djungelafrika!

Idag var vi ocksa pa gudstjanst dar. Kennedy, en man som vi har kontakt med ar prast. och aven en stor man i byn, som bl.a. startat upp ett mjolkprojekt dar.. Bara alla dessa vackra afrikaner i kyrkan, och vi. Kvinnorna ar sa himla vackra, med alla deras tyger i olika farger!
Allt tal var pa Schagga, ett av alla sprak har. Carsten gick upp och presenterade oss infor alla, pa Kiswahili. oj, det var maktigt!! jag fick tarar i ognonen.. tank att man satt dar, i ett helt annat land, pa en helt annan plats, i en annan kultur, jamfort vad man ar van vid. Det sjong och dansades i harliga stammor!
Efter allt var det aktion! de som inte har pengar att lagga i kollekten, skanker saker, som sedan aktioneras ut. bra va!
jag vann tva annanas for 5 kr! gott!

Nu ar vi tillbaka pa Umoja alltsa. Har ikvall atit pa restaurang, aterigen, som vanligt, med de aldre kvinnorna i DittAfrika. haha, de ar ju hur skona som helst. nagra av dem iaf! ojojojojojojjjj, jag har skrattat ihjal mig ikvall.. de gor sa mkt parodi pa mig och mitt liv. hahaha.. driver om mig och min nyfikenhet, att jag fragar mycket. och att jag inte vill slanga mat, utan att jag istallet samlar ihop allas raster.. haha,,,blev nastan lite for mkt skamt.. tro det eller ej, men det ar inte alltid kul att sta i centrum.. men men, jag hade det hur trevligt som helst! tack vet jag lisa, sanna och Ulla. hahah! Ulla gav mig den basta massagen jag nagonsin fatt av en kvinna i mitt liv.. shit vad bra.. hon tryckte pa alla omma punkter i min rygg och nacke. tacktacktack! hon och sanna e bjudna till birka, nar som! haha, och till sanna  vill jag komma hem pa en kopp te. Roliga kvinnor det dara! ca 40-50 ar.

Nu e det sovdags. Jag och Kicki delar rum denna vecka.. har byts det om vartannat. harligt.
Imon ska jag, linn och lisa till barnhemmet en sista gang. ge lite saker och saga hejda.. for vi ska nog inte tillbaka.. for tungt.. kanns inte som vi gor nagon nytta direkt.. vi gor barnen bara mer ledsna om vi faster oss vid dem och sen lamnar dem. De ar for svaga tyvarr.. usch.. sorgligt.. vi lamnar lite saker och tackr for oss, och fortsatter leva vart lyckliga liv.. kan tyckas..hmm.. svart det dara.. blandade kanslor.

Men vi ska aven hamta ut vara klanningar som vi har bett tjejer sy till oss ju!! ohhh, spannande!!

Sen ar min nasta fraga.. ska jag gora dreads?? aaahh.. jag vet inte.. ar trott pa mitt har!!

Puss o kram alla fina.. Godnatt!


ayyeeeah!

Nu sitter jag pa ett annat intrenetcafe har i Moshi.. Det som finns pa vandrarhemmet funkar inte sa bra. sa nu hittade jag detta. Idag har jag gatt runt och letat efter fina tyger och nagon som kan sy en klanning at mig. tillslut hittade jag massa fnittrande tjejer som ska fixa det at mig. pa mandag blir den klar! spannande. den bli billigt.. endast 160 krononr for bade tyget och arbetet..! Lisa har gjort likadant, fast med en annan kvinna, sa vi far se vilket som blir bast.. haha, sakert henne. jag har nog otur..

jag har det gott gott gott! vi har varit ute pa ett barnhem nu i tva dagar i Newland. utanfor moshi. usch, det ar jobbigt att se. for det ar int ei alls lika bra skick som det var i Mlolongo. Har har barnen det inte lika bra.. man ser hur  svaga de ar, och ganska tomma i blicken. De verkar inte uppskatta att vi ar dar. speciellt inte de stora. de tycker nastan att det ar jobbigt, for de har sa mkt besok annars, fran bl.a. sverige. Smabarnen daremot, de skriker efter karlek. Vi ska aka dit idag, och kanske en gang till nasta vecka. for att skanka lite grejjer. det kanns som det gormer nytta, an att vi ar dar. De har redan borjat fraga efter pengar, klader och annat dylikt. det ar jobbigt. barnen alltsa. Men assa, jag forstar dem sjalvklart. Har kommer vi vita rikingar och ska titta pa hur de lever sina liv. sa kandes det tyvarr pa detta stalle.

Sa var dt inte alls i Mlolongo. oooh, jag saknar dem!! ska ju tillbaka dit sista veckan som tur ar! :)


Vi har varit ute och atit varje kvall har i moshi, for det ar sa billigt och mysigt! nu har aven Annki, och Carsten kommit hit med massa aldre fran en kurs, som heter Ditt Afrika. Sa dem traffar vi, mkt trevligt! satt och pratade med tva av kvinnorna lange igar, samtidigt som vi at och drack mkt gott. Trevligt! haha, de trodde jag var 26 ar. det tackar man for?!

Jag har kopt tofflor idag ocksa, haha, maasai tofflor. for 18 kr. de e gjorda av gamla bildack! harligt! det kan man kalla atervinning!

vet inte riktigt vad jag ska skriva.. mer an att alla kollar och ropar efter en hela tiden.. haha.. lite jobbigt, men roligt.. lite..
jag vill kopa allt jag ser har,,men det gar ju inte riktigt.. ar det nagon som onskar sig nagot, far man saga till!! jag ska kopa en liten resvaska pa hjul sa jag far med mig allt hem..

Nasta vecka planerar jag att aka till Mwanza. en stad vid viktoriasjon. vackert lar det nog bli! aterkommer!! PUSSS


Mambo!

Laget allihopa?!

mambo betyder laget. aayeeeeeeeeeah!

nu sitter jag, lisa, linn och johannaO i datarummet har pa Umoja. JohannaH, annika, och kicki akte till en tant pa landet idag.. hoppas de far kul.. det skulle vara kul att halsa pa de en dag, medans de mjolkar afrikanska kor! johannaH och jag har splittrats lite pa denna resa. det ar sant som uppstar ibland. det blir nog bra i alla fall, anda..vi far se vad som hander! nu hanger jag med dessa tre brudar, och kommer nu dela rum med JohannaO. Osterberg.. haha.. skoningen nummer1. hon har flator i hela haret. som hon gjort har.. hhaha, skoning nummer1 som sagt.
Jag funderar pa att gora nagot radikalt med mitt har! men vad? klippa kort, toppa, gora dreads eller ngt annat? jaa, det far vi se. kanske farga haret rott, eller kopa peruk.. vill har lite fornying!

Idag har det regnat massa har! det kan tyckas sjalvklart att det ar bra med regn. jaa, om det vore mattligt. men har bara oser det ner!! shit vad mycket alltsa. stackars alla sma hus som forstors. manga blir ju utan hem och lite dar till. for vissa ar det bra, andra inte!
Men nu kom solen!

Idag ar det lite chill som galler. skont. vi har traffat grundaren och rektorn till barnhemmet  som vi ska till imon. Det var trevligt! allt kommer nog ga bra, men han blev lite besviken att vi inte ska bo pa barnhemmet, utan vill bo pa detta hostel.. skonast sa.. sa blir det inte sa intensivt. men nagra natter kan vi testa bo dar, sa vi far se hur kvallsarbetet och morgonarbetet gar till. det blir bra!

jag e saa matt nu! at massa ris, typ kottfarssas, bonor, sukumawiki - typ spenatgras, och chiabati-typ tunnbrod. blev mkt matt. for jag e lite stel i magen.. lite trott och seg idag ocksa.. mycket beror nog pa varmen, det ar mkt varmare har an i kenya! shit.. idag e det typ 35 PLUSgrader! sa snart ska jag ga o vila lite. har borjat lasa en bok nu me. Om den har flygkrachen i Anderna pa 70-talet. mycket bra verkar den vara! det ar ju den dokumentaren som mami och papi sag! tyvarr missaed jag den.. hade vart kul att se pa jullovet, som va. jepp! men nu fick jag lana boken istallet, av annki!

har jag sagt att det ar biligt har? ja.. maten kostade endast 18 kr. haha, billich!

ska vila lite nu som sagt, lyssna pa musik och dromma om fina saker..
sen ska vi ut en svang pa stan.. ta ut pengar, och kopa ett nytt telefonkort, for nu e de tanzania som galler! ska ju vara har i ca 5 veckor. tanzania avslutas med zanzibar!! om pengarna racker vill saga.  hoppas! tyvarr e de regnperiod da, hhaha, sa vi far se.. haha...

Nu hors vi o ses om ca 6 veckor kara vanner! PUUUSSSSSS


Tanzania here we come!

hej hej hej!
Nu sitter jag i datarummet som tillhor Umoja Lutheran Hostel, i Moshi. ooh, gott att vara har!

Jag, Lisa och Linn hade en fin och skon helg pa kolping. underbart. sondagen borjades med en mjukstart i solen och mys pa rummet. sen var det marknadsdax. lisa hittade massa fina tyger! vi har precis samma smak.. alla fina eldiga farger, och garna 60-70-tals stil. oh yes! jag tankte inte kopa nagot, eftersom jag redan har typ 50st redan. typ, redan. haha, men jag hittade tva sa himla snygga!! kunde inte lata bli.. det ar ju bara salja eller ge bort nar man kommer hem. sen hittade jag aven en liten brun som jag ska satta uppa haret med..och en massa sma hjartan som jag ska ge alla fina manniskor jag moter pa denna fard!

Sen motte vi tva svenskor pa marknaden ocksa. himla kul! de kom fran mittuniversitetet i Ostersund. haha, sjukt! de gar den linjen som jag ska soka. Socionom med Internationell inriktning. det var himla kul att prata med dom..vi fikade och hade trevligt. Guld!

Sen var det aterigen chill pa vandrarhemmet. massa skriverier, snack och skratt! Helen och Rosie a ju for roliga. haha, filmade dom.. Sen kom lararna Annki och Sven. sota! med alla i Dittafrika-gruppen. kul att prata lite med dom.. mysigt var ocksa att elen gick.. helt becksvart! jag satt med pannlampa och skrev i min resebok. sen var det mysprat med tjejorna pa rummet, och en snabbvisit av Sven, annki och svens fru Maj.., Kul att traffa henne!

idag har vi akt massa buss. Fran Kenya till Tanzania. kul! mys. intressant att se allt pa vagarna.. kan jag fatta att jag ar i afrika... hehe, coolt. tyvarr va de sa himla dammigt!! sanden kommer ju oah gar och flyger overallt. for att det ar sa torrt. men bra var att det regnade mkt idag! Tyvarrr madde inte linn sa bra, dalig i magen. Jag och Lisa fick darfor prata, och hade det mest hur bra och trevligt som helst. 

Nar vi val kom fram, kom Johanna och Kicki och motte oss! kul att traffa sa manga nya svennar. eller MZUNGU, som alla har sager.. de tittar och ropar hela tiden. hhaha.. jaja, kul kul.. sa intressanta e vi.. vill man ha uppmarksamhet och gifta sig, ar det bara att aka hit!

Vi kom fram till vandrarhemmet. finfint! jag, lisa och linn ska nu dela rum i 2 veckor har. det kostar 42 kr natten, med frukost. inte sa dyrt precis! har e det billigare an kenya. Moshi ar en liten stad. mysigt. inte alls lika stort som Nairobi, skont! har fatt nog av storstan ett tag.
Vi installerade oss, och duschade. och traffade aven annika och johannaH. kul att se dom igen! jA! vi har nu varit ute pa restaurang och atit gott. mumma. biligt och bra!
det var indiskt, vitloksbrod, glass och te. alla under 60kr, och sa gott! trevligt sallskap var det ocksa. larde kanna kicki mer. en go o gla tjej fran mittuniversitetet som gor sin c-uppsats har.

glomde skriva sist, att jag fick ett sa himla fint halsband av en kille pa barnhemmet. Robert, 14 ar. aah, sa himla fin! vad glad jag blev.. jag ska verkligen tillbaka dit.

Men nu ska vi vara har!! i morgon ska vi traffa mannen som startat det har barnhemmet vi ska vara pa nu i tva veckor. intressant och spannande!  Mr. Kilinzi. sa har ska vi vara ett tag nu.. undra hur manga underliga historier och en massa karlek man kommer fa av dessa barn.. jag, johannaO, lisa och linn ska vara dar. och kanske johanna H. kul!

Tack pappa, for ditt sms! tyvarr har jag inga pengar kvar och kan inte svara. men jag blev jatteglad! och lovar att ta hand om mig. har ni fatt tillbaka min kamera forresten?? efter lagningen?

Idag har jag namnsdag! Julia var namnet! tack tack!!

Vi hors en annan dag....det ar varmt har och jag trivs bra..nya aventyr varje dag, hela tiden! PUSS

Kolping!

Heej! nu ar jag tillbaka pa det gamla vanliga helt fantastiska vandrarhemmet Kolping! det ligger i stadsdelen Milimani, i Nairobi. aaah skont! men nu sitter jag pa ett annat internetcafe mot vad jag brukar. med en stor 2l mjolk bredvid mig.. blev sa himla torstig! haha!

okej, nu har jag lamnat barnhemmet i Mlolongo.. usch, det var hart att lamna alla underbara helt otroligt fina barn.. oohh, jag fattar nte hur de kan va sa bra och duktiga och glada, efter allt de gatt igenom.. de har gett mig energi, och hopp i massor!

efter att han kramat allt tusen ganger sa akte jag och isabella hem till theresias och josephs hus i en annan del av stan.. de bodde i ett enkelt hus med ca 5 rum.. inte alls vackert, men allt ar ju en pengafraga.. vi traffade deras barn.. inte sa trevliga.. bara lite. fick mat, god. sen gick vi och lade oss kl 22.. skont. man e sa himla trott pa kvallen, efter alla intryck man fatt under dagen!
jag lamnade de i morse och sa adjo och tackade sa mycket for allt. tack tack!! tyvarr tyckte jag inte att de gav sa mkt karlek till sina egna barn.. de har inte riktigt tid for dem.. de har ju 90 st pa barnhemmet, och dar ar de varje dag.. men vad hander da med de 6 egna? hmmm.. ska man ha sa manga, ska man ta sig tid och kunna GE KARLEK till alla.. oh yes!

men idag da.. haha, jag akte matatou (liten buss) in till nairobi city ensam. aahh! jag kunde! sen gick jag runt dar helt sjalv bland 100000 andra svarta manniskor. man kan rakna vita pa en hand. haha.. jag gjorde allt man inte skulle. bar alla mina vardesaker i vaskan pa magen.. plockade med pengar och mobiltelefon.. pratade med framlingar. hade ett linne pa mig. och varldens storsta ryggsack.. haha.. ensam.. men det gick bra!!! inget hande! jag hittade allt jag skulle. bl.a. ett sa himla snyggt tyg! 5 1/2 meter tyg for 100 kr. inte illa!
sen tog jag bussen hem.. jag satt dar ensam vit igen med alla mina saker ihoptryckt i ett horn. hahhaha.. saa roligt! ojojoj, att jag skrattar..

Sen kom jag till kolping! rosie och helen tog emot mig med de storsta armarna.. ahhh, vilka harliga manniskor. vi pratar och pratar och skrattar och skrattar. jag kanner mig hemma med manniskorna har :)
Helen bjod hem mig till henne innan jag aker hem till sverige, sa det ska bli!!

Seen kom lisa och linn!!!  aahhh vad kul!! aaahh.. de kom med deras tva man som tagit hand om dem i tva veckor. de var hur trevliga som helst.. vi satt o pratade lange.. haha, Mr Munene tyckte att jag skulle traffa hans son och ta honom till sverige sa vi kan gifta oss. haha, det ar mkt sant har.. men johan, ingen fara pa taket!
Men de var sa trevliga sa jag ska nog aka och halsa pa dem ocksa innan jag aker hem till sverige. De har en skola for handikappade barn, intressant!

PeetteeeRR!  tack for din kommentar och ditt mess!! vad glad jag blir!! du e ju den basta lillebror man kan ha!! jag ar sa glad for din skull nar det galler allt.. jag ar din back up, don't worry!

Ahh jag alskar att vara har.. det ar underbart! nu ar det alla hjartans dag.. det ska jag fira med lisa och linn och en kopp te! och massa masssa karlek! thithithi.. tyvarr spelar hakan hellstrom i ostersund idag, ,och vi far inte vara dar.. taskigt!! men men, livet ar hart ibland..

just det, igar red jag och isabella kamel!! haha, det var kul.. som en hast, fast storre. killen som filmade, filmade dock med zoom, sa endast kamelens ogon kom med.. haha, det var ju lite trist..

MAMMA!! bast du! du har borjat skriva sms till mig, och jag ar sa himla glad for det! ahh, fatta att du kan! du som e varldens basta bullmamma! valkommen till sms-varlden!

Puss o Kram! alla hjartliga sjalar.. happy valentine!

heeeeeeeeY!

ojojoj, nu har det hant mycket sen sist!!

fort o framst vill jag saga GRATTIS till Arvid som just har fyllt ar!! forlat att jag glomde messa! hoppas ni hade en fin dag med mycket karlek! halsa halsa!! och snart fyller ju lilla asta ocksa ett ar! vad tiden gar fort..
och pappa - det kostar inget for mig att ta emot sms! det ar lungan...det kostar bara en krona for mig att skicka! jaa, jag fick smset du skickade! tack! och det  var kul nar ni ringde!! tyvarr hordes inte sa mkt.. undra varfor? for sist nar jag pratade med mamma horde jag ju... men kanske beror pa att vi ar lite ute pa landet, utanfor Nairobi! Vi ar pa ett stalle som heter Mlologno. haha, det ser lite ut som bagdad! men det ar sa vackert tycker jag..

Det blev ju andrade planer, sa jag och johanna foljde med Isabella till ett barnhem och en skola for gatubarn, har ute.. ojojoj, full rulle hela tiden! vi kom hit i torsdags. Det ar en kvinna Theresia som har startat det. bade hemmet med 90 barn och en skola till. shit alltsa! vilken kvinna! bra gjort!

Vi bor pa barnhemmet i ett separat rum..men det ar lyhort sa  vi hor alla barnen hela tiden.. haha,, galet mkt ljud, men det ar val inte sa konstigt med sa manga barn...det ar lite som ett hoghus. tjejer pa en vaning och pojkar pa en annan. de bor 6 st i varje rum. far frukost, mellanmal, lunch och middag. skola och klader gratis. saaa bra!
De har det verkligen hur bra som helst har, om man jamfor med andra barn.. alla ar sa glad och fina mot varandra. vanliga och omtanksamma! aldrarna ar mellan 4-18.. men det ar en primaryschool som de gar i, sa den aldsta gar i 8an, sen skickas de vidare till en internatskola.
Nagot som jag inte forstar ar, hur orkar de??!!!   alla barnen ar uppe ungefar till kl 22-23 varje kvall, och gar upp kl 5.30 for att borja skolan kl 7. alla barn upp till arskurs 3 gar  i skolan man-fre kl 7-16. med sen en timmes lek pa slutet.
Alla barn fran arskurs 4-7 gar fran man-lord fran kl 7-17. de i arskurs 8 gar alla dagar i veckan!!! kan ni fatta?! dock inte lika lange som till kl 18, pa lordag och sondag.. det ar skillnad fran sverige vill jag lova.. och har de inte gjort sina laxor kan de fa lite stryk... usch.. det ar sa intressant att prata med dom om dessa skillnader som finns i olika lander.
mammor far t.ex vara mammalediga i 3 man. inte lange precis.

Men de vuxna som finns pa barnhemmet, 4 st, som sover dar varje natt och skoter allt. sen fler som jobbar runt omkring... de ar underbara! de ger barnen sa mkt karlek! och visar barnen att de ar betydelsefulla! alla barn jag fragar trivs jattebra.. de ar sa lyckliga for att fa ha kommit dit. manga av dem har ju bott pa gatan.. tank att hora ett barn beratta om det! tungt.. kan knappt fatta.. det ar en gava att fa sitta a hora dessa historier pa kvallarna..
Detta ar en san fantastisk upplevesle! barnen ar verkligen sa snalla mot varann.. har aldrig sett nagot liknande. endast ett barn har jag sett grata, och det beror ju pa att hon var precis ny.

Tyvarr sa kande johanna att det blev for mycket. hon valde att lamna detta stalle p.g.a. olika anledningar, och akte darfor idag in till vart gamla vandrarhem, och ska bo dar till sondag. vanta pa mig for att vi sen ska aka till ett annat barnhem i Tanzania, med Lisa och Linn! ska bli kul att mota upp dem igen! Johanna kunde inte sova om natterna, och var darfor trott hela tiden. sa hon ska jobba pa kreativa huset lite istallet.

ahh, men jag mar bra!! jag tycker detta ar varldens chans och varldens upplevesle!! tank att fa se allt detta, a sen anda ha ett hem med sa manga kar i Sverige. Assaa, aah, jag uppskattar sverige saa! det ar varldens basta land! tack tack tack, for att jag ar fodd dar..detta land ar ju helt korrupt som jag sagt forut! alskade sverige med dess 4 arstider.

Det har varit lite jobbigt for isabella och johanna.. de har tyck det varit pafrestande med alla barn runt omkring hela tiden.. ingen egen tid direkt. skolan pa dagarna och barnhemmet resten av tiden, eftersom vi sover dar..
men jag kanner att jag inte vill dras ner av dom.. jag tycker om detta! ett tag. hur ska jag annars klara av att jobba med barn och ungdomar och bo pa landet i mitt liv..haha.. och djur.. det har de ocksa har.. getter, grisar och kossor som barnen far leka med...och Theresia, grundaren, har 6 egna barn.. precis som jag vill ha det. hahah!
men jag ar positiv och pigg.. keep it up..

Annki och Sven var och halsade pa oss, vara larare. helt underbara! det var skont att prata.. det blir mkt betendevetenskap under denna resa ocksa.. man far se en massa nya saker hos folk, som sagt.

oohh, jag saknar manga hemma.. men det gar bra..lite jobbigt ibland bara.. men da far jag tanka pa att ni finns iaf!

Nu ar klockan snart 19 och detr blir morkt snart.. ska sitta har en stund till.. sen ga till hemmet.. har kopt massa pappaer och pennor till klass 1 idag. var dar och ska dit imon me.. saa sota!

tack farmor for att du skriver! jag blir sa glad!! och katarina, jag saknar dig och birka!! vi ses snart.. du far bli mitt andra hem!

PUSSoKram ni alla dar langt borta...och glom inte, att allt som inte dodar dig blir du starkare av! nastan allt..

heeeeeeeJ

ooooj, vad har hant sen sist.. jo men just det.. det var sondag da jag skrev sist...nu ar det onsdag. vi har just varit pa en rundvandring i den nast storsta slummen i afrika. Kibera. 500.00 manniskor bor i skjul dar overallt i omradet...det ar sa mkt folk, och sa mkt sopor.. det ar kravande att se. man blir trott..vi var dar ig[r ocks[, men en kille som heter raphael. han jobbar pa kreatvia huset, det stalle som det var menat av\tt vi skulle vara pa. huset ligger namligen i detta omrade.. sa han tog oss runt. vi ar verkligen de enda vita. under denna rundvandring traffar vi tva man som har en liten organisation. de har bl.a. startat som ett dagis for sma barn i slummen, som inte har det sa bra hemma. de hade sin verksamhet dar i ett lite storre platskjul..tre tjejer som jobbar som volontarer. ca 25 barn.. saaaaaaa sota! de hade typ inget. en griffeltavla och sma bankar som de satt pa. sa idag var vi tillbaka dit och gav dem papper, pennor, krtor, sax, tejp mm. och aven mjolk och brod som de kan ata idag.. vanligtvis far de annars grot dar. de blev saa glada over allt! jag filmade lite..
aah, man vill bara ta med alla hem...!

Men det var alltsa meningen att vi skulle vara pa detta kreativa hus som jag skrev om. men tyvarr ska vi inte vara dar nu. for de hade for lite saker for oss att gora. endast pa lordagar har den barngrupper och lar ut dans. sedan tranar de sjalva, gruppen wayo wayo, och da far vi absolut vara med.. men det ar under kvallstid. sa vad ska vi gora under dagarna lixom.. men vi var med och dansade i mandags!! afrikanskt. ssa kul! och jobbig! det galler att han kondition och styrka., det gick bra! hur kul som helst. grymt!
saaaaaa nu har vi andrade planer pa vad vi ska gora har! haha.. allt ordnar sig! hakona matata! vi har taffat en rektor och hans fru, som har startat en skola utanfor nairobi for gatubarn. de bor aven dar, 90st. sa vi ska bo dar med dom och jobba pa skolan nu i drygt en vecka, innan vi drar till tanzania.. vi far se! de var hur trevliga som helst. detta par alltsa. de har 6 barn tillsammans.. och valkomnade oss verkligen.. de ar vanner till var larare sven.. och isabella var van har, ska ocksa vara dar. sa johanna och jag foljer med henne.. bra.. nu blir det flummigt har.. men ni fattar?!

sven har kommit hit med en annan grupp elever. sa de e kul att traffa dom! vi ska folja med dom till sida idag. spannande att hora vad de jobbar med har. pa lokal niva. och sen imon drar vi till den har skolan! kul!
ig[r kopte jag ett par skor for 22 kr. dyrt va?! haha.. helt sjukt.. mkt ar billigt for oss har..

oh jag ar trott i kroppen.. efter den afrikanska dansen... ska ga till kolping och vila lite nu.. sista natten dar. personalen e for sot.  pussokram!!

sunny sunday!

Heej igen! nu var det inte lange sedan jag skrev! vad glad jag blir for era fina kommentarer! Bra dar petter med att forsoka infora miljoboll pa granit! har dock inte provat min an, men det ska bli sen.. nar jag kommer hem. pa birka!
Petter och Pal och Melina, kan ni inte a halsa pa da nar jag kommer hem!? det vore val kul for er, att fa se norrland? jaaaa, bokat o klart!
idag har jag och johanna sloat mest.. det behovs ibland. nu har alla akt till andra stallen och sina projekt och organisationer de ska besoka, sa vi ar ensamna kvar i nairobi. och isabella ocksa, men hon bor hos en familj hon har fatt kontakt med..hon ska med oss imon och mota paul pa kreativa huset imon.. spannande! lite nervost.. vad kommer vi att fa gora..?! det ar ju typ som en kulturskola... vi ska se hur de arbetar och samtidigt undervisa i dans.. han ville att vi skulle borjat redan i lordags,, men lite ledigt ville vi ha.. ahh.. tank att man ar har i stora landet KENYA langt borta overseas...man kanner sig liten.. men det ar en upplevelse och erfarenhet vill jag lova!

Vi har gatt runt mycket idag.. bl.a. pa en marknad. haha, galet! men kul! jag shoppade som vanligt dar, och ar for snall for att saga nej. ahh, alla tyger ar ju saaa fina! sa jag kopte 4 olika.. for dryga 100 kr. sa det ar valdigt billigt! kopte aven lite armband och en ring.. detta var det sista jag handlade pa lange. ska halla i pengarna nu, tills vi aker till tanzania om 3 veckor.

idg har jag stott pa massa barna som vill ha pengar... det kanns hart i hjartat, men efter ett tag sa vanjer man sig, ledsamt nog.. men jag gav dem mina sesamkakor istallet for pengar iaf. aven till en man som sitter och tigger, med utan varken fingrar eller tar. usch.. hemskt. stackarn.. vad har han varit med om undrar man...vad har hant?

Men vi motte en trevlig kvinna i 35-ars aldern, som borjade prata med oss. vacker och finkladd. vi stannade och kollade pa ett eiopiskt brollop. nar de akte ivag med sina bilar. sag tyvarr inte sa mkt.  haha, vi pratade massa, och hon bjod hem oss pa afrikansk middag. hon bodde i ett hus och jobbade bl.a. som massor. haha, vi bytte nummer och ska troligtvis ses i veckan! haha! kul!  hon var sa trevlig och bra, hade vanner fran sverige, sa det kanns inte laskigt.

Nu ska vi snart ga.. ata lite grot och frukt.. ha det bra! PussKram!


RSS 2.0